Cegléd

Cegléd Pest megye negyedik legnépesebb városa a maga több, mint 35 ezer lakosával. A település a megye Dél - Keleti régiójában, Budapesttől 74 kilométerre a Duna-Tisza közi síkságon található. Az Alföld kapujaként szokták becézni az út menti várost, hiszen több fontosabb közlekedési útvonal mellett fekszik.

A város nevének eredetéről több teória is létezik. Egyesek szerint a török „cegle”, „cigle” szóból származik, ami magyarul fűzfát jelent. De vannak, akik a szeglet szóból eredeztetik a város nevét, hiszen fontos utak csomópontjai találhatóak itt.

Cegléd látkép

Cegléd már az ősidők óta lakott település volt. A növénytermesztés megjelenésével megkezdődött a letelepedés, majd az Árpádok korában maga Árpád szálláshelyévé is vált. A város környezetében több kisebb települést is találhattunk, (például: Cseke, Félegyháza, Székegyház) azonban ennek a Tatárjárás vethetett véget. A település ezt követően királyok és királynők birtokává vált. Az első valódi írásos okirat 1358-ra nyúlik vissza egy adományozó oklevélre, I. Nagy Lajos és Łokietek Erzsébet között. 1444-ben mezővárosi oklevelet állítanak ki a város számára.

XVI. század végén a törökkel szövetséges Tatár seregek Ceglédet és környékét a földdel tették egyenlővé. A város teljesen elnéptelenedett, lakatlan pusztává vált az egész Duna-Tisza köze. Sok évnyi munkába telt, míg a Tatár kiűzése után a város és környéke visszanyerte régi pompáját.

1847-ben épül meg Cegléd Pest közti vasútvonal, amit később Szolnokig bővítnek. A város ezzel bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe. Könnyebbé és gyorsabbá válik a teher és személyszállítás, élénkíti a helyi piacot, és új lendületet ad a város fejlődésének. 

Az első és második világháború akár csak az országot, úgy a város életét is megrázta. Mindkét történelmi esemény mélyen hatott a helyi lakosságra, a város épületeire és létesítményeire, köszönhető ez annak, hogy Cegléd a Magyar Honvédség központjaként működött. 1874-ben kezdődik meg a város katonai élete, a még mai napig álló laktanya épületében, majd 2001. június 30.-án zár be véglegesen.

Cegléd városháza

A város mai arculata szépen felújított épületek egységes és harmonikus városképet őrzött meg a történelmi múltjából. Ezt színesítik a városi programok és fesztiválok, amik az évek során rengeteg turistát vonzanak. Ilyen az adventi vásár, a Laska és Borfesztivál, vagy a sörimádóknak kedvező Oktoberfest.

Cegléd városának álláslehetőségeiről a CegledAllas.hu weboldalon értesülhetünk, ahol a mindig aktuális ajánlatok között kereshetjük a számunkra legszimpatikusabbat. Az oldalon a legkülönfélébb kategóriák közül válogathatunk, a kereső funkció segítségével pedig pillanatok alatt megtalálhatjuk, a mi igényükhöz legközelebb állót.

Az oldalon emellett olvashatunk a legfrissebb önéletrajzi és motivációs levél trendekről, valamint a sikeresebb álláskeresés érdekében karriertippekről.

Az oldalon megjelenő hirdetőknek egy előzetes regisztrációra van szükségük. Ha még nincs fiókunk azt a következő linkre kattintva tehetjük meg, ha pedig már regisztráltuk, úgy csak bekell lépnünk. A frissen regisztráló cégeknek lehetőségük van az első hirdetésüket ingyen, kockázatmentesen kipróbálniuk. Ha azonban hirdetésünkkel nagyobb közönség előtti elérést, vagy több jelentkezőt szeretnénk, úgy választhatjuk a kiemelt szolgáltatást, ami a CegledAllas közösségi oldalán és a weboldal leglátogatottabb részén jelenik meg.

Képek forrása: https://hu.m.wikipedia.org/wiki